sunnuntai 25. helmikuuta 2018

Kaappien järjestelyinspiraatio ja dymoilua

Pidän siitä, että kotona tavarat ovat järjestyksessä ja kaikella on oma paikkansa. Olemme viimeisen kymmenen vuoden aikana muuttaneet useita kertoja, ja muuttojen myötä olen myös oppinut karsimaan tavaraa ja välttämään kaikkea turhaa ja ylimääräistä. Seuraava muuttomme häämöttää tämän vuoden loppupuolella uudiskohteemme valmistuttua, ja sitä ajatellessani sain vihdoin inspiraation järjestellä viime muuton jäljiltä olevat eteisen siivous- ja keittiön ruoka-ainekaapit. 

Tässä vuokrakolmiossamme meillä on ollut todella runsaasti kaappitilaa, ja aluksi näyttikin siltä, että osa kaapeista jää jopa tyhjäksi. Tulevassa asunnossamme taas kaappitilaa on huomattavasti vähemmän, ja yritän nyt tämän vuoden aikana edelleen karsia tavaramäärää sekä pohtia tulevia säilytysratkaisuja esimerkiksi kylppäriin, keittiöön ja eteiseen kaappitilan vähentyessä näissä lähes puoleen nykyisestä. 

Minusta tuntuu hiukan hassulta aloittaa bloggaaminen näin paljastamalla kaappiemme sisällön, mutta toisaalta juuri tämä kuvaa hyvin tapaani sisustaa ja elää. Toivon myös, että järjestelyinspiraatiostani voisi tihkua edes hitusen sinne teihin lukijoihin päin.

Aloitetaan eteisen kaapeista. Meillä on tällä hetkellä ruhtinaalisesti kaksi kaappia käytössä siivous- ym. välineille ja tarvikkeille. Valitettavasti en hoksannut ottaa yhtään "ennen" kuvaa, mutta voitte kuvitella esimerkiksi tuon hyllykaapin sisältöineen niin, ettei kaapissa ollut koreja vaan tavarat lojuivat kasana hyllyllä. Tai jos esimerkiksi siivousliinoille sattui olemaan kori, se oli aivan tupaten täynnä kaikenlaista  muutakin siivouksessa tarvittavaa välinettä, ja kun sieltä sai vihdoin kaivettua liinan esiin, oli koko korin sisältö aivan mullin mallin. 

Aloitin siis yksinkertaisesti siitä, että hankin jokaiselle hyllylle oman, samanlaisen korin. Siten levitin kaapin sisällön lattialle ja aloin lajitella tavaroita koreihinsa.Merkitsin jokaiseen laatikkoon Claes Ohlsonilta ostamallani dymo-kirjoittimella parhaiten sisältöä kuvaavan sanan. Omat korinsa saivat mm. siivousliinat, siivousvälineet (ikkunalastat ym..) sekä pesuaineet. Ylimpänä on myös kori työkaluille. 


Imurikaapissa puolestaan minulle on tärkeää, että ottaessani imuria pois kaapista mikään muu tavara ei tipahda samalla ulos kaapista. Niinpä jokainen harjanvarsi on kiinittetynä seinälle ja vastakkaisella puolella on Ikeasta ostettu pidike imurin letkulle ja varrelle. Myös silitysraudalle on oma telineensä kaapin oven sisäpuolella (sekin Ikeasta). 



Kun eteisen kaapit oli saatu järjesteltyä, inspiraationi siirtyikeittiön ruoka-ainekaappeihin, joita meillä on tällä hetkellä käytössä kaksi. Toisessa kaapissa kuiva-aineet olivat jo valmiiksi Orthexin muovisissa keittiöpurkeissa, mutta niistä puuttui sisällöstä kertovat tekstit. Lisäsin siis vain purkkeihin dymo-kirjoittimella kirjoittamani laput. Jossakin vaiheessa haaveenani on päivittää kaikkiin purkkeihin yhtenäiset, valkoiset kannet, tai jopa vaihtaa kaikki purkit lasisiin Ikean purkkeihin.





Toisessa kaapissa puolestaan olivat sekaisin mausteet, säilykepurkit ym. kuiva-aineet kahdessa isommassa korissa, joissa ne oli muuton yhteydessä nostettu vain hyllyille. Koska suurin osa aineista oli kuitenkin pienempää, ostin hyllyille neljä pienempää, muovista koria, joihin lajittelin kuiva-aineet. Lopuksi vielä kirjoitin koreihin sisällöstä kertovan tekstin. 




Olen tyytyväinen tähän lopputulokseen. Myös mieheni, samanlaisena ja ehkä jopa vieläkin pedantimpana järjestyksen ihmisenä, piti muutoksesta. Koreihin lajiteltuina tavarat ja kuiva-aineet on kätevä myöhemmin syksyllä pakata, muuttaa ja siirtää uuteen asuntoon sellaisenaan, mikä helpottaa huomattavasti työlästä pakkaus- ja purkutyötä. Ehkä tämä antaa minulle myös lisäinspiraatiota seuraaviin kaappeihin ja laatikoihin.

Miltä muutos sinusta näyttää? Löytyykö sinultakin kaappeja tai laatikoita, joiden epäjärjestys häiritsee mutta et vain ole saanut ideoita tai inspiraatiota niiden järjestämiseen?

Kuulemisiin, Sandra



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti