tiistai 22. toukokuuta 2018

Mökin kesäkeittiön viimeistelyä

Reilun kahden kuukauden hiljaiselon jälkeen on taas aika palata blogin pariin. Viime viikonlopun vietimmekin ensimmäistä kertaa tälle vuodelle mökillä puuhaillen ja rentoutuen, joten nyt onkin sitten hyvä aika aloittaa mökkipostaukset. 

 

Kesäkeittiö-projektia on työstetty hiljalleen omien intressien ja budjetin mukaan. Mielestäni mökillä kuuluu remonttihommien lisäksi myös rentoutua, joten hommia tehdään fiiliksen mukaan. Tämä projekti alkoi toissa kesänä, ja nyt vihdoin alkaa näyttää melko valmiilta. Koska en itse ole ruoanlaittoihmisiä mutta mieheni sen sijaan on, hän on käytännössä vastannut projektista lähes kokonaan yksin - sekä suunnittelusta että toteuksesta. Kaikki on tehty pienellä budjetilla käsityönä. 

Kesäkeittiö sijaitsee mökkimme taka-terassilla, jonne paistaa aurinko vain aamuisin.Terassilla on myös miellyttävämpi grillailla ja laittaa ruokaa, kun on hiukan viileämpää. Muutoin mökkitontillemme paistaa aurinko koko päivän, eikä suojaisalle keskipihalle juurikaan käy edes tuulenvire. 

Keittiön rakentaminen aloitettiin rakentamalla terassin päätyyn tuulen- ja sateensuojaksi seinät. Seinät tehtiin havuvanerista ja käsiteltiin mustaksi. Seiniin tehtiin avattavat ikkunat, joiden kehykset mieheni teki itse. Lasit teetettiin paikallisessa lasiliikkeessä mittatilaustyönä. Tämän jälkeen tehtiin kaappien rungot havuvanerista ja ovet höyläämättömästä raakalaudasta.

 

Pohdimme pitkään, millaiset saranat kaappeihin sopisi, ja päädyimme lopulta paikallisesta sekatavarakaupasta löytyneisiin rautaisiin "heinälatotyylisiin malleihin". Vetimet mieheni teki itse harjateräksestä (niistä kuva lopussa).  


Runkojen työstämisen jälkeen pöytätaso tehtiin leveästä mäntylankusta, jotka liimattiin yhteen sekä höylättiin ja hiottiin käsin. Välitilaan asennettiin mustaksi käsitelty levy. Myöhemmin pöytätasoon tehtiin aukko lavuaarille.


Toiseen kulmaukseen tehtiin kalusteputkesta hitsattu metallipöytä, jonka pinta laatoitettiin lattialaatoilla. Pöydän alatasolla säilytetään kattiloita ja pannuja. Laatoitetun tason tarkoituksena on, että siihen voi laskea kuumia astioita esimerkiksi suoraan grillistä. Tason viereen tuotiin grilli. Lopuksi vielä toiselle seinustalle tehtiin liikuteltava apupöytä, jossa säilytämme vesiastioita. Lattia sävytettiin puuvahalla ja kaappien ovet sekä rungot parafiiniöljyllä. Pohdimme pitkään kaapin ovien ja rungon maalaamista, mutta päädyimme lopulta jättämään alkuperäisen puunvärin näkyviin. Voihan nämä maalata sitten myöhemmin, jos puunväri alkaa kyllästyttää.


Viime viikonloppuna keittiö viimeisteltiin mummoni kutomilla räsymatoilla sekä mieheni tekemällä ruokapöydällä. Tuolit ovat Ikean Ivar -mallia. Pöydän päälle on vielä tulossa mieheni tekemä valaisin, josta voin laittaa kuvia myöhemmin. Lisäksi aiomme maalata pöydän todennäköisesti valkoiseksi, jotta keittiön yleisilme hiukan raikastuu. Joten projektissa riittää vielä hiukan viimeisteltävää.





Millaisia ajatuksia kesäkeittiöprojektimme herättää? Millaisia kesäkeittiöitä teiltä löytyy? 

Kuulemisiin, Sandra

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti